Achterhoek

Boommarter doodt holenduif en eet eieren op, bekijk de beelden

De boommarter uit de video.
© Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Op uniek beeld is te zien dat een boommarter een broedende holenduif grijpt in een eekhoornhuisje. Het roofdier bijt in de keel van de duif, waarna die sterft. Daarna eet ze de eieren op.
Het eekhoornhuis hangt 8 meter hoog aan een naaldboom op het terrein van Geldersch Landschap en Kasteelen in Winterswijk. De verwachting was dat eekhoorns de kast zouden gaan bewonen, maar hij werd al snel gekraakt door holenduiven. Het duivenkoppel kreeg dit voorjaar de lentekriebels, paarde en het vrouwtje legde twee eieren. Het was wachten tot die uit zouden komen. Totdat de boommarter plots verscheen...
De boswachter van het terrein, Tom Lammers, bekeek de beelden. "Aan de ene kant is het jammer dat het nest leeggeroofd is, want het is mooi om wat jongs te zien, om iets te zien groeien", zegt hij. "Aan de andere kant is dit ook de natuur. Waarschijnlijk heeft deze boommarter ook jongen die eten moeten krijgen."
Hij vervolgt: "Het is een snelle, slimme en dodelijke jager. Waarschijnlijk heeft hij de duif gehoord en geroken en sloeg toen toe, je kunt zien hoe vlot dat gaat."
Bekijk de beelden. Let op: deze kunnen als schokkend worden ervaren.
Boommarter doodt duif
Chris Achterberg van Boommarter Werkgroep Nederland bekeek de beelden ook. Heeft hij dit vaker gezien? "Dit wordt niet heel vaak vastgelegd, maar op zich is het niets bijzonders. Boommarters eten wel vaker holenduiven. Alleen zien we dat meestal pas achteraf, omdat er weinig camera's hangen in nestholtes. Dan vinden we een boommarter in een holte waar eerst een holenduif in zat." En blijven de marters soms hangen? "Soms krijgen ze ook jongen in de boomholte die ze overgenomen hebben."

Melk en prooi

Bestaat er een kans dat het boommartervrouwtje uit de video het huisje in gaat nemen? De boommarterspecialist denkt van niet. "De meeste boommarters hebben al jongen, dus het zou kunnen dat die verderop in een holte zitten."
Op de vraag of de jongen misschien een stukje van deze holenduif krijgen, antwoordt hij: "De eerste zeven weken krijgen ze melk van de moeder, dan zijn de tanden nog niet door en kunnen ze niet kauwen. Vanaf zeven weken krijgen ze kleine stukjes prooi, maar worden ze ook nog gezoogd. De weken erna worden ze steeds minder gezoogd."
In die periode eten de jongen steeds vaker stukjes vlees, totdat ze zelfstandig kunnen jagen. Achterberg vervolgt: "Ik denk dat de jongen van deze marter ongeveer vier weken oud zijn." Als deze boommarter jongen heeft, krijgen ze dus geen stukje van deze holenduif.

Geen tijd om te vluchten

"Boommarters eten vooral muizen, maar als er weinig muizen zijn eten ze jonge vogels en eieren. Maar 's nachts kunnen ze ook volwassen vogels vangen die aan het slapen zijn", aldus Achterberg. Hij weet dat de roofdieren bij nestholtes sneller een volwassen vogel pakken dan een kuiken.
"Als een boommarter voor een smalle opening van een holte staat, probeert de oudervogel soms te vluchten, maar dan lukt het vaak niet om op tijd weg te komen. Die is dan kansloos. Je ziet dat ook bij de holenduif in de video, maar aangezien de marter door de opening paste, at hij het hele nest leeg."

Topjager

Boommarters staan erom bekend dat het formidabele jagers zijn. Naast muizen en duiven eten ze ook weleens een bosuil of eekhoorn. Het is het enige zoogdier dat eekhoorns kan achtervolgen door de boomkruinen en hen dan vangen. Daarbij maken ze meterslange sprongen door de lucht. Als er dus eekhoorns in de eekhoornkast gezeten hadden, waren die misschien ook niet veilig geweest voor de boommarter.
Benieuwd of de boommarter of een andere soort terugkeert in de kast? Je vindt de livestream hier.
Boommarter kijkt naar holenduif
© Omroep Gelderland