Achterhoek

Antoon en zijn vrouw wandelen voor de 18e keer de Achterhoekse Vierdaagse

Het echtpaar Vinkenvleugel gaat voor de 18e keer van start.
© Startbureau Achterhoekse Wandelvierdaagse
DOETINCHEM - Als je het hebt over een wandelvierdaagse in Gelderland, wordt al snel gedacht aan de Nijmeegse Vierdaagse. Maar er is nog een wandelvierdaagse in Gelderland die al jaren meegaat. Deze woensdag startte de 18e editie van de Achterhoekse Vierdaagse. De oudere generatie is volop aanwezig, maar onder de jongere generaties is het wandelen wat minder populair.
Antoon Vinkenvleugel startte woensdag samen met zijn vrouw voor de achttiende keer aan de Achterhoekse wandelvierdaagse. "We proberen het toch vol te houden", vertelt Vinkenvleugel. "Het is gewoon echt een mooie omgeving, je kunt je eigen tempo lopen en de routes zijn afwisselend. Dat trekt ons wel." En dus zijn ze ook dit keer weer gestart met het lopen van de 20 kilometer.
Het echtpaar begon de vierdaagse ooit met diezelfde afstand. "Daarna zijn we een jaar of tien de 30 kilometer gaan lopen. De laatste jaren zijn we weer overgestapt op de 20 kilometer", vertelt Vinkenvleugel.
Ondanks hun leeftijd van 71 en 68 jaar, is het echtpaar nog fit genoeg om de wandeltocht vol te houden. "Gelukkig bewegen we voldoende. Naast af en toe wandelen fietsen we ook veel. Zo blijven we fit", aldus Vinkenvleugel.
Naast de mooie route en het fit blijven heeft het echtpaar nog een reden om mee te doen aan de Achterhoekse wandelvierdaagse. "We willen zorgen dat het door blijft gaan en dat er genoeg deelnemers blijven voor de vierdaagse", legt Vinkenvleugel uit. Onder de jongere generatie is het wandelen namelijk niet zo populair. Daarom heeft Vinkenvleugel nog een advies voor de jeugd: "Ga eens weg achter die computer en kom meer buiten. Geniet van de natuur om je heen."

Goede doel

Ook op het Houtkamp College in Doetinchem stimuleren ze wandelen onder de jeugd. "Wij lopen met een groep leerlingen de 20 kilometer om geld op te halen voor het goede doel", vertelt Thom Ruizendaal van de middelbare school. "We hebben nu al een hartstikke mooi bedrag opgehaald, ze hebben er zin in."
Eén van die leerlingen is Maud. Ze heeft nu al veel geld opgehaald en vind lopen erg leuk. "Ik heb 220 euro opgehaald. Lopen is niet zo moeilijk, dus daar moet je dan wel je best voor doen."
Naast dat ze geld voor het goede doel ophaalt, vind Maud lopen ook gewoon heel leuk. "Je loopt voor de lol. Ik vind het echt leuk. Volgend jaar ga ik weer", zegt ze.

Eigen programma

Voor sommige mensen is het lastig om vier dagen te wandelen en daarom is het ook toegestaan om één of een paar dagen mee te doen. Ook ben je niet gebonden aan het aantal kilometers dat je loopt. "Gaan de 30 goed, dan kun je besluiten om donderdag de 40 te proberen", sprak voorzitter Joe Wijers van de Achterhoekse wandeldagen vooraf. Zo probeert de wandelvierdaagse voor iedereen toegankelijk te blijven en ook jongeren aan te sporen om eens een dag mee te lopen.