Noord-Veluwe

Wolf die auto's en mensen volgt werd gevoerd, zeggen experts

Wolf loopt mee met auto
© Liesbeth
De niet-schuwe wolf op de Veluwe is waarschijnlijk gewend geraakt aan mensen doordat er voedsel werd aangeboden. Dat staat in een deskundigenverslag van de provincie, in handen van Omroep Gelderland.
In totaal kwamen er meer dan twintig meldingen binnen bij de provincie over een wolf met niet-schuw gedrag. Vorige week maakte de provincie bekend het paintballwapen in te willen zetten om het dier weer schuw te maken. Online gaan beelden rond van een wolf die mensen volgt.
Dat komt volgens deskundige Dick Klees – die het rapport voor de provincie schreef – doordat de wolf wordt gevoerd. “Het is het meest waarschijnlijke. We zijn geen prooi, dus waarom zou een mens anders belangstelling opwekken?”, aldus Klees.
Hard bewijs van voeren is er niet. “Dat doe je ook niet in zicht van de boswachter", zegt hij. Het bedelgedrag van de wolf is volgens het rapport illustratief voor de gewenning.

Klappen en roepen werkten niet

In de vergunningen van de provincie staat dat terreinbeheerders al hebben geprobeerd om te wolf te laten vluchten door te roepen en in de handen te klappen. Dat leverde onvoldoende resultaat op.
Van een andere optie, strenger controleren op het voeren van de wolf, zegt de provincie dat dat nu te laat is. “Er wordt al gehandhaafd, maar dat strenger doen, heeft geen effect meer op deze wolf", staat in de vergunning.
Maar de provincie mag volgende week gaan uitleggen voor de rechter waarom deze vergunning nodig is. De Faunabescherming stapt opnieuw naar de rechter om het paintballen te stoppen.
"Er is geen enkele dreigende situatie geweest", aldus voorzitter Niko Koffeman. "De wolf vlucht als mensen uit de auto stappen", zegt hij.

'Optreden tegen dagjesmensen'

Koffeman vindt dat de provincie eerder had moeten ingrijpen om te voorkomen dat de wolf gevoerd wordt. "Die parkeerplaats is nu afgesloten, maar dat is veel te laat gebeurd. Er moet worden opgetreden tegen dagjesmensen", zegt hij.
Volgens Koffeman heeft de provincie alles te veel opgerekt: zoals de periode waarin het paintballwapen mag worden ingezet (18 maanden) en het gebied (de Noord-Veluwe). De rechtszaak is komende woensdag.
Dan gaat het over de paintballplannen. De provincie wil ook weer verf met kleur gaan gebruiken. Dat verbood de rechter eerder om te voorkomen dat verfsporen een wolf uit de roedel zou worden gestoten. Maar Gelderland zegt nu dat er volgens meerdere deskundigen geen negatieve gevolgen worden verwacht.
Door met verf met kleur te werken is het makkelijker om de wolf in de gaten te houden. Volgens Klees zijn de ervaringen met paintball goed. “In Amerika is vaak een keer voldoende om een wolf weer schuw te maken, maar deze wolf is wel heel erg gewend aan mensen, dus dat is niet te voorspellen.”