Arnhem en omstreken

Nieuwe koranverbranding in Arnhem: 'Plegen geen censuur'

Links de koran die in januari door tegendemonstranten omhoog wordt gehouden, rechts Edwin Wagensveld
© Persbureau Heitink en ANP, bewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - Zaterdag gaat Pegida-voorman Edwin Wagensveld opnieuw een poging ondernemen om in Arnhem een koran te verbranden. De gemeente heeft daarvoor een locatie onder de Nelson Mandelabrug aan de kant van Arnhem-Zuid aangewezen. 600 agenten moeten de demonstratie die om 14.00 uur staat gepland beschermen.
Dat zijn stad dat mogelijk maakt, geeft een dubbel gevoel, erkent locoburgemeester Paul Smeulders. "Inhoudelijk vinden wij wat daar gebeurt walgelijk. Maar het demonstratierecht is een belangrijke hoeksteen van onze samenleving. Wij kijken daarbij niet naar de boodschap en plegen geen censuur."

In januari deed Wagensveld al een poging om in Arnhem een koran te verbranden. Die liep uit op rellen en werd daardoor op het laatste moment afgeblazen. Zijn volgende aankondiging in maart werd vooraf verboden vanwege terreurdreiging en risico's voor de openbare orde en veiligheid.

Half april vertelde Wagensveld al aan Omroep Gelderland binnen enkele weken een nieuwe poging te gaan wagen. Dat is dus aankomende zaterdag.

Vooralsnog geeft de politie aan dat ze denkt dat de demonstratie veilig kan verlopen, legt Smeulders uit. "Dan is er dus geen reden voor ons om die te verbieden. De politie blijft de situatie natuurlijk wel monitoren en bereidt zich voor om de demonstratie zo goed mogelijk te beschermen."

'Had het stil gehouden'

Wagensveld zelf is er niet blij mee dat zijn voorgenomen demonstratie nu publiekelijk bekend is. Als het stil was gehouden, was het volgens hem prima mogelijk geweest zonder een hele grote politie-inzet. "Dan hadden we het met 30 of 40 agenten afgekund."
"Wil men mij onder het mom van terreurdreiging op deze manier weer een gebiedsverbod opleggen?", vraagt de Pegida-voorman zich af. Hoe dan ook zal Wagensveld zaterdag richting Arnhem komen, kondigt hij aan. "Wij laten ons de mond niet snoeren. Dat het nu bekend is, ligt niet aan ons."

Landelijk verbod

Burgemeester Ahmed Marcouch pleitte eerder voor een landelijk verbod op verbranding en vernieling van heilige boeken. Het kabinet heeft laten weten dat niet te willen, waarop Marcouch een oproep deed aan de Tweede Kamer om met voorstellen daartoe te komen.