Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Kroegbazen blij: EK op terras kan zonder extra kosten

De cafébaas en een horde Oranjefans voor een scherm.
© Privéfoto / ANP
Oranje aanmoedigen tijdens het EK op een bomvol terras voor een groot scherm, die traditie viel voor sommige cafés dit jaar bijna in het water. Maar horecabazen in heel Nederland kunnen opgelucht ademhalen. Na de hartenkreet van een Nijmeegse kroegeigenaar mag het EK toch buiten worden uitgezonden zonder daarvoor dieper in de buidel te hoeven tasten. "Bijzonder dat dit is gelukt. Niet alleen voor mij, maar voor heel Nederland."
Al twintig jaar tovert Bart van de Berg zijn café de Derde Kamer in Nijmegen om tot klein voetbalstadion tijdens het EK. Zowel binnen als op het terras zitten voetbalfans traditiegetrouw gekluisterd aan de beeldschermen. Toch zag hij die traditie bijna in rook opgaan, toen een brief op de mat viel van Videma, dat de rechten beheert namens de uitzendgerechtigden in Nederland.
In die brief werd uitgelegd dat een tv-uitzending binnen vertonen nog is toegestaan, maar dat buiten uitzenden niet meer zomaar mag, aldus Videma. Zowel Van de Berg als alle andere horecabazen in Nederland moesten eerst een evenementenlicentie aankopen, voordat ze de wedstrijd mochten vertonen.

600 euro? 'Belachelijk'

Zo'n licentie is niet bepaald goedkoop. Kijken er vijftig toeschouwers mee, dan kost dat een ondernemer 156 euro, staat in het tarievenoverzicht van Videma. Komen er meer supporters kijken op een plein, dan loopt de teller flink op. Bij 1000 bezoekers is dat al ruim 3000 euro.
"Dat was voor mij de druppel", blikt Van de Berg terug. Bij een bomvol terras met zo'n 200 voetbalfans zou het hem al snel zo'n 600 euro kosten, weet hij.
Op Facebook deelde hij zijn hartenkreet en noemde hij de actie van Videma 'belachelijk'. Kroegen betalen immers al het hele jaar voor de rechten om wedstrijden die op tv worden vertoond, ook te mogen uitzenden. Hij kreeg bijval van collega's en de Nijmeegse politiek, het bericht werd in één dag 145 keer gedeeld. "En toen ging het balletje rollen."

'Bijzonder dat dit is gelukt'

Videma besluit de uitzendbelasting in te trekken. 'De afgelopen week is er commotie ontstaan, zowel onder onze leden als in de media', laat Videma weten. Daarom wordt de verplichte evenementenlicentie ingetrokken, mits de televisieschermen ‘naar binnen’ zijn gericht waardoor mensen die zich niet op het terras bevinden de beelden niet kunnen zien.
"Dat had ik helemaal niet verwacht", reageert de kroegenbaas en NEC-supporter. Na het horen van het nieuws is hij weer helemaal hoopvol. Op 16 juni tovert hij traditiegetrouw zijn café om tot voetbalwalhalla. "Het is bijzonder dat dit is gelukt en niet alleen voor mij, maar voor heel Nederland."

'Dan kun je beter dichtgaan'

Ook Wouter Janssen, eigenaar van Sportsbar 't Huys in Arnhem, haalt weer opgelucht adem. "Dit jaar willen we er echt een groot feest van maken, vol gas."
Of dat ook was gelukt, als de extra kosten waren doorgevoerd? Janssen denkt van niet. "Zo veel extra kosten, dan is het niet meer de moeite. Dan kun je beter dichtgaan", verzucht hij. "Maar dat zit niet in de aard van een ondernemer. Gelukkig is het teruggedraaid. Als sportsbar is het leuk om het EK te verzorgen. Op deze manier blijft het ook te doen voor kleinere ondernemers."

Het Nederlands elftal begint op zondag 16 juni aan het EK in Duitsland. Die middag is om 15.00 uur Polen de eerste tegenstander. Op vrijdag 21 juni volgt de volgende wedstrijd, om 21.00 uur tegen Frankrijk. De laatste groepswedstrijd wordt gespeeld op dinsdag 25 juni, om 18.00 uur tegen Oostenrijk.