Rijk van Nijmegen

Vingerkootjes afgehakt na ripdeal, eis 30 jaar cel

De foltering zou hebben plaatsgevonden als wraak om een gestolen partij cocaïne.
© ANP, ter illustratie
HEUMEN - Het Openbaar Ministerie in België eist tot dertig jaar gevangenisstraf tegen de mannen die een Heumenaar ernstig zouden hebben gemarteld na de diefstal van een partij cocaïne. Bij de man zijn onder meer vingerkootjes afgehakt.
Het OM rekent de verdachten onder meer poging tot moord en zwaar verminkende foltering aan. In het voorhoofd van het slachtoffer werd het woord 'dief' gekerfd en er werd ammonia in wonden op zijn rug gegoten. Ook is een deel van zijn oor afgesneden.

'Wraak van drugsbende'

De dertiger werd volgens het OM het slachtoffer van een mislukte drugsdeal. Zijn groep uit de omgeving van Nijmegen zou 15 kilo cocaïne (met een straatwaarde zo'n 750.000 euro) hebben gestolen van een drugsbende, die vervolgens wraak nam.
De leden van de drugsbende zouden de Heumenaar hebben ontvoerd naar België en hem daar hebben gemarteld. De bende zat volgens De Telegraaf in het nauw omdat de verloren coke van de beruchte Nederlandse drugsbaron Jos Leijdekkers, alias Bolle Jos zou zijn geweest. Leijdekkers is een voortvluchtige drugsbaas die op de Nationale Opsporingslijst is geplaatst.
Tegen twee vermeende opdrachtgevers van de gruweldaden eiste het OM woensdag tijdens een zitting van de rechtbank in Turnhout een gevangenisstraf van dertig jaar. Acht andere beklaagden zouden celstraffen tussen 17 en 25 jaar moeten krijgen. Drie bendeleden met een minder belangrijke rol hoorden drie jaar cel tegen zich eisen.