Achterhoek

Laat gaan die dure groenten, kok Nel heeft de gouden tip in dure tijden

Nel Schellekens raadt iedereen aan bonen te eten.
© ANP / beeldbewerking Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - De prijs van sommige groenten rijst de pan uit. Een komkommer van bijna 2 euro of een bloemkool van 3,95 euro is geen uitzondering meer. Kok Nel Schellekens van het Keunenhuis in Winterswijk ziet het hoofdschuddend aan. Wie slim is, kookt met het seizoen mee en bespaart daarmee heel wat geld.
"Ik begrijp dat je zin hebt in bloemkool en dus die bloemkool koopt, hoor", zegt Nel. "Ik heb zelf ook wel eens zin in bloemkool of asperges, maar ik leef erg naar het seizoen. Waarom? Omdat ik vind dat het nodig is, in plaats van op alle momenten maar te wensen wat we willen. Aardbeien in de winter, bloemkool in februari? Het is gewoon het seizoen niet", aldus Nel.
"Je kunt van alles willen, maar dat heeft consequenties. Je moet je afvragen: is dit wat ik wil en waar ik aan wil bijdragen? Als je per se die komkommer wilt, prima, maar dan moet je 2 euro dokken", zegt Nel.

Boerenkool uit het buitenland

Voor boerenkool is het nu wél het seizoen en dat blijft zo tot eind maart. Toch is niet in elke supermarkt voldoende boerenkool te vinden. Dat komt doordat slechts een deel van de boerenkool die we in Nederland eten echt van Nederlandse bodem komt, zegt Nel. "We importeren het goedkoper dan we het produceren. Dat maakt het heel bizar, als je je daar eens in verdiept."
Maart is een slechte maand voor wie graag in de keuken staat, zegt de Winterswijkse. De wintergroenten smaken niet meer zo goed, maar de 'nieuwe groenten' zijn er nog niet. Toch heeft Nel een oplossing: bonen. Onlangs zag Nel in de Achterhoek een presentatie van de organisatie Slow Food, die oorspronkelijk uit Italië komt en 2023 uitgeroepen hebben tot het bonenjaar. Nels hart maakte een sprongetje.
"Bonen zijn zó lekker. Denk aan kapucijners, witte bonen, boerderijbonen, heilige boontjes, citroenboontjes, bruine bonen. In de zomer worden ze gedroogd en voordat je ze kunt koken, moeten ze weken. Dat kun je de avond ervoor vast doen, bijvoorbeeld. Ze moeten zo'n acht uur wellen. Het koken kost ook wat tijd, maar er zijn tips om dat sneller te doen", weet Nel.

Smaakvol, voedzaam en gezond

Los van het werk dat eraan vastzit, zijn bonen volgens de Winterswijkse kok bijzonder smaakvol, voedzaam en gezond. "Bonen zitten boordevol eiwitten en zijn de vleesvervanger bij uitstek. Als je eigenlijk geen vlees meer wilt eten, kom je uit bij kievitsbonen en borlottibonen. Die zitten hoog in de eiwitten en zijn heel voedzaam. Als je daar bijvoorbeeld uien aan toevoegt, heb je een heel voedzame maaltijd die staat als een huis", aldus Nel.
Maar dat heilige boontje, hoe zit dat precies? Is dat méér dan alleen een spreekwoord? Ja. Het is een vergeten groente. "Het zijn witte boontjes met een tekening erop die iets weg heeft van een engel", legt Nel uit. "Die zijn echt heel lekker. Weet je wat bonen zo lekker maakt? Het zoete, waar veel mensen goed op aanslaan. Dat maakt ze lekker. Je kunt met bonen zo veel lekkers maken. Je hebt die dure bloemkool, komkommer en paprika niet nodig."