Noord-Veluwe

Zo krijg je paddenstoelen in je tuin

De vliegenzwam werd vroeger gebruikt om vliegen uit huis te jagen
© Marc Loeven
HATTEM - Paddenstoelen. Bos en park staan er in deze tijd vol mee. Hoe krijg je die mooie en bijzondere paddenstoelen in je eigen tuin? Onze verslaggever Marc Loeven duikt het bos in met Herman Sieben, bestuurslid van de Mycologische Vereniging. Want paddenstoelen in je tuin is best lastig. Maar niet onmogelijk. Daarom eerst een spoedcursus 'Wat is een paddenstoel eigenlijk?'
Het Algemene Veen bij Hattem is een van de drie kleine natuurgebieden in het IJsseldal van Hattem. Eigenaar is Geldersch Landschap & Kastelen. Glooiend terrein en honderd jaar oude jeneverbesstruiken. Hier beginnen onze verslaggever en Herman Sieben hun zoektocht naar paddenstoelen.
Luister naar de radiobijdrage (1-3)
Nu weten we dus wat paddenstoelen eigenlijk zijn. Maar om die paddenstoelen in onze tuin te krijgen is het belangrijk om te weten hoe ze precies groeien. En dat is best ingewikkeld.
Volgens Sieben zijn paddenstoelen de zichtbare vruchtlichamen van een netwerk van schimmeldraden onder de grond. Net als appels de vruchten zijn van een boom. Dat hele stelsel van draden vormt een organisme dat in sommige gevallen enkele kilometers kan bestrijken. Maar het gaat nog verder. Sommige paddenstoelen gaan een bijzondere verbinding aan met bomen. Zoals de vliegenzwam bijvoorbeeld.
Luister naar de radiobijdrage (2-3)
Er zijn volgens de paddenstoelenexpert dus drie soorten paddenstoelen als je naar hun functies kijkt: de moordenaars, de verdelgers en de samenwerkers. Maar welke zijn nou geschikt voor in onze tuin? Dat ligt wat gecompliceerd. Gelukkig weet Sieben van de Mycologische Vereniging het begrijpelijk uit te leggen aan onze verslaggever Marc Loeven.
Luister naar de radiobijdrage (3-3)
Het is een prachtig experiment om te proberen om meer paddenstoelen in je eigen tuin te krijgen. En dus niet onmogelijk. Al is niet iedere soort er even geschikt voor. Experimenteren kan heel simpel door op een gunstige plaats een boomstronk of oude tak van de grond te rapen en die op een rustig, onberoerd, niet bemest dus schraal en vochtig stukje in je tuin te leggen. Wie weet wat er gebeurt! Succes.
We zijn reuze benieuwd naar jouw experiment. Lukt het om paddenstoelen in je tuin te krijgen? Dat willen we graag weten.
Stuur of tag een foto
naar onze natuurgroep op Facebook. Dan pakken wij de mooiste foto's eruit.

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.