Arnhem en omstreken

Arjan kocht zijn eigen bos en hij is niet de enige

het natte ooibos van Arjan de Vries
© Marc Loeven
DOORWERTH - Steeds meer particulieren kopen een eigen stukje bos. Als belegging, maar vaker nog om een stukje natuur te redden en in stand te houden. Ondertussen hebben particuliere landeigenaren al bijna evenveel grond als alle landgoederen van Staatsbosbeheer bij elkaar.
Eigenlijk werkt Arjan de Vries in de ICT. Maar twee dagen in de week maakt hij ruimte voor zijn hobby: de natuur. In 2016 kocht Arjan een stuk grond, 20 hectare, een drassig ooibos vlak bij de uiterwaarden van Doorwerth. De kleiwinning was daar niet langer rendabel, maar Arjan zag mogelijkheden. Een nat moeras heeft in deze periode van klimaatverandering grote waarde.
En nu is Arjan twee dagen in de week met schop en kruiwagen bezig om dijkjes aan te leggen met de nog aanwezige klei. Zo hoopt hij meer water vast te kunnen houden om het natte gebied veilig te kunnen stellen. Verslaggever Marc Loeven mag bij hoge uitzondering het gebied betreden en ging met Arjan mee:
Je eigen bos, hoe leuk is dat. Wie wil er nou niet een eigen stukje bos waar je kan doen wat je wilt? En zo is er in Nederland 200.000 hectare land waaronder veel natuurbos in handen van particuliere eigenaren. Ter vergelijking: Staatsbosbeheer heeft in totaal 220.000 hectare natuur onder haar beheer.
De 20 hectare van Arjan zijn daarbij vergeleken 'een postzegeltje', zoals hij het zelf noemt. Toch heeft zo'n gebied hoge waarde. Het terrein is drassig, hoge laarzen zijn onmisbaar. In het water staan voornamelijk wilgen. Omgevallen bomen blijven gewoon liggen, want volgens Arjan is natuurbeheer eigenlijk niets doen. "De natuur regelt het zelf wel." Wildcamera's registreren ondertussen vossen, bevers, dassen en hele kolonies zilverreigers.
Maar Arjan heeft meer plannen, vertelt hij aan verslaggever Marc:
Het particulier natuurgebied van Arjan de Vries is moerasachtig en ligt vlak bij de uiterwaarden van Doorwerth. Hoewel Arjan ervan houdt om veel alleen te doen, is het ook fijn om met gelijkgestemden ervaringen uit te wisselen en ideeën uit te voeren. Zo heeft Arjan aansluiting gezocht bij de Bekenstichting. En ook met Gletsjerparadijs, een organisatie die zich inzet voor de unieke restanten van gletsjers zoals stuwwallen uit de ijstijd, zijn warme contacten. Want dat maakt dit gebied zo bijzonder, vertelt hij.
Ondertussen gaan de plannen van Arjan verder. Hoe mooi zou het niet zijn om rondleidingen te organiseren in zijn gebied. Jongeren kunnen dan kennis maken met echte natuur en jong geleerd is oud gedaan.
En zo is een relatief kleine particuliere landeigenaar flexibeler en kan hij beter inspringen op veranderingen dan de grote en misschien wat loggere natuurorganisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. "Want die moeten verantwoording afleggen aan bestuur en hun leden. En ik kan het allemaal zelf beslissen", aldus Arjan.

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.