Arnhem en omstreken

Guerrillaboeren: 'Help de biodiversiteit, plant een boom'

Een boom is zo geplant.
© Omroep Gelderland
OOSTERBEEK - Bomen zijn goed voor het milieu. Ze vangen CO2 op en helpen het klimaat in stand te houden. Maar een plantvergunning kost veel tijd. Manon en Karin uit Oosterbeek vinden dat er nú moet worden gehandeld. En dus planten ze bomen waar maar kan. Ruimte genoeg. Mag dat wel?
De natuur is hun lust en hun leven. Maar klimaatverandering rukt steeds verder op. Er moet iets gebeuren en snel ook, vinden Manon en Karin uit Oosterbeek. Daarom zijn ze begonnen met guerrillaboeren. Maar wat is dat? En mag dat wel...? Onze verslaggever Marc Loeven zoekt de natuuractivisten op. Ze zijn net aan het werk.
Hoe meer bomen, hoe minder klimaatverandering. Met die gedachte zijn Manon en Karin uit Oosterbeek begonnen aan hun missie om zoveel mogelijk bomen te planten in de openbare ruimte. En vooral fruitbomen zoals de mispel. Op stukjes grond, die niet worden gebruikt zoals langs het spoor, naast parkeerplaatsen of gewoon dat stukje gemeenteplantsoen achter je eigen tuin. Hun doel is het verbeteren van de natuur.
Het guerrillaboeren is ontstaan in Oosterbeek. En de hype om braakliggende stukjes land te beplanten met fruitbomen en -struiken om de biodiversiteit te verbeteren neemt toe. Ook in omliggende plaatsen zoals Renkum, Doorwerth en Wageningen zijn guerrillaboeren actief. Maar hoe doe je dat, guerrillaboeren? Manon en Karin geven tips.
De website www.guerrillaboeren.nl geeft extra informatie over de guerrillaboeren. Foto's van hun werk zijn te vinden op INSTA @guerrillaboeren.

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.