Rijk van Nijmegen / Rivierengebied

Hoe erg is blauwtong voor runderen in de vrije natuur?

Worden grazers zoals deze Rode Geus ziek van blauwtong?
© marc loeven
BEUNINGEN - Het blauwtongvirus is wat op zijn retour. Maar als de winter voorbij is, verwacht men weer een opleving. Blauwtong komt vooral voor bij schapen maar eigenlijk hebben alle herkauwers er last van. Hoe zit dat bij runderen in de vrije natuur. Die vraag stellen we bij Free Nature, een organisatie die grazers beheert in natuurgebieden.
Het is een prachtig gezicht. Konik paarden, Galloway's, Rode Geus runderen: zo'n kudde ziet er vredig uit in een natuurgebied. De organisatie Free Nature is de grootste particuliere natuurbegrazer van Nederland. Met meer dan vijfentwintig jaar ervaring. Vooral in Gelderland hebben ze hun dieren aan het werk. Maar soms is de natuur niet zo vriendelijk. Hoeveel last hebben deze dieren die onbeschermd tegen de gevreesde blauwtong-knutten in de natuur staan. Roeland Vermeulen van Free Nature houdt zijn dieren nauwlettend in het oog.
Luister hier naar het radiofragment:
Je kan je haast geen natuurgebied zonder grote grazers meer voorstellen. Paarden en runderen worden ingezet om gras en opkomende begroeiïng kort te houden. Zo groeit een natuurgebied niet dicht. Een belangrijke taak dus. Maar hoe erg hebben die dieren in de vrije natuur te lijden van blauwtong, een ziekte die zorgt voor veel zieke en zelfs dode dieren in de veeteelt. Vooral schapen hebben er last van. Maar hoe zit het eigenlijk met de kuddes runderen die in natuurgebieden worden ingezet als grazers. Hoe gaat het met die Galloways, Rode Geuzen en andere runderen, . We stuurden verslaggever Marc Loeven naar de Beuningse uiterwaarden. Ook daar ging blauwtong niet aan de dieren voorbij.
Luister hier naar het radiofragment:
Free Nature heeft een paar duizend runderen ingezet als begrazers in natuurgebieden. Van Tiel tot aan De Gelderse Poort bij Nijmegen: je komt de grote grazers van Free Nature overal tegen. Tijdens de afgelopen blauwtongopleving waren extra controles van hun dieren noodzakelijk. De belangrijkste besmettingsroute is de beet van vliegjes, knutten genoemd, die besmet zijn met het blauwtongvirus. Zieke dieren kunnen elkaar niet besmetten en de ziekte is niet overdraagbaar naar mensen. En het lijkt erop dat sterke gezonde dieren beter bestand zijn tegen het blauwtongvirus dan andere dieren. Hoe ga je met zo'n virus om als natuurorganisatie....
Liuister hier naar het radiofragment:
Tot zover onze reportages over blauwtong vanuit de Beuningse uiterwaarden met Roeland Vermeulen van Free Nature. Door de lage temperaturen zijn de vliegjes die blauwtong verspreiden nu niet zo actief. De verwachting is dat daar in de lente weer verandering in komt.

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.