Rijk van Nijmegen / Rivierengebied

Hoogwater brengt de schatkamer van de rivier

Hoog Water in de Ooij. Let op de zandafzetting bij de boom
© Omroep Gelderland
OOIJ - Het wordt een recordjaar. Eind januari hebben we al liefst vijf keer een hoogwatergolf gehad. Arme muizen en mollen die steeds weer het vege lijf moeten redden. Maar heeft hoogwater ook voordelen? Jazeker, zegt boswachter Daan Meeuwissen. We nemen de proef op de som in de Ooijpolder bij Nijmegen.
"Ik kan je makkelijk laten zien wat hoogwater brengt en waarom het de natuur zo verrijkt", zegt boswachter Daan Meeuwissen van Staatsbosbeheer. Hij neemt onze verslaggever Marc Loeven mee naar de Bisonbaai in de Ooijpolder. Een prachtige wandeling van drie en een halve kilometer via de hoger gelegen delen in het gebied.
Luister hoe de wandeling begint bij het toegangshek...
Een rondje lopen aan de Bisonbaai. Als het water langere tijd echt hoog staat, sluit Staatsbosbeheer het pad wel eens af. Dat is om de verzwakte en verkleumde dieren die op de vlucht zijn voor het water niet onnodig op te jagen. Vandaag staat het water niet zo hoog gelukkig. Dus is deze wandeling een goede manier om te zien wat hoog water allemaal doet.
Je hoeft geen kenner te zijn om de gevolgen van de vijf periodes van hoogwater te zien. Wat direct opvalt zijn de molshopen op hogere stukken land. Daar zijn de dieren heen gevlucht. Weg van het water. Andere mollen hebben het misschien niet gehaald. Net als veel muizen en andere kleine dieren zoals insecten en slakken.
Boswachter Daan stopt even voor uitleg bij een veld vol molshopen...
Het hoge water is belangrijk voor de natuur langs de rivieroevers. Het water brengt bijvoorbeeld veel zand aan. Dat zand is een prima voedingsbodem voor veel planten. Ook neemt het stromende water veel drijfsel mee. Dat kleine spul drijft de ondergelopen uiterwaarden in en blijft aan de vloedlijn liggen als het water zich weer wat terugtrekt. Echt een heel lint dus van gras, takjes, de meest uiteenlopende zaden en diertjes. De aanspoelgordel zoals het lint van drijfsel op de vloedlijn ook wel eens wordt genoemd is van onschatbare waarde voor de natuur langs de rivieren.
Boswachter Daan Meeuwissen gaat bij die vloedlijn op zijn hurken om te kijken wat de rivier nu weer heeft meegebracht. Hij pakt een handje van het strooisel. Gelijk zijn er slakjes en wat torretjes te zien die zich op de een of andere manier in het water staande hebben gehouden en die nu een nieuw leefgebied hebben bereikt.
Het rondje Bisonbaai is voor iedereen te belopen. Het startpunt is op de Elecomsedam in Ooij tegenover cafe Oortjeshekken. En let dan even op de vloedlijn, de molshopen en al het andere dat de rivier meebrengt. Pak gerust een handje van het drijfsel om te kijken of er wat in zit, maar leg het wel weer terug. Wat er uit de aangespoelde zaden komt? Dat weten we pas van de zomer. En de loopbrug? Die bleek ook met deze hogere waterstand prima te belopen. Fijne wandeling!

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.