Gelderland

Ook al mieren op bezoek? Dit kun je doen

Mier ter illustratie.
© ANP
Je kunt nu al mierenkolonies over jouw keukentafel zien marcheren vanwege het mooie lenteweer. Er zijn allerlei middeltjes te koop waarmee je de insecten te lijf kunt gaan, maar volgens het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen zijn er alternatieven die milieuvriendelijker zijn én beter werken.
Koningin mier staat aan het hoofd van de mierenoptocht die zich over het tafelblad voltrekt. De koningin heeft niet alleen de familie gesticht, maar kiest zelfs wie er in de parade meelopen.
Kolonies bestaan uit werksters, slaven en mannetjes. De koningin bepaalt zelf welk soort mier er uit haar eitjes kruipt. Zij kan op haar beurt wel tot 50 miljoen nieuwe mieren maken. En al die mieren worden actief in de lente, als de temperatuur stijgt. Die willen de meeste mensen niet aan hun eettafel hebben.

Mieren in je huis

Wie last heeft van mieren in huis, moet vooral goed poetsen om geursporen weg te halen en geen etensresten laten rondslingeren. "Mieren volgen vaste routes via een geurspoor. Als je dat onderbreekt met een schoonmaakmiddel, raken ze in de war", weet mierenexpert Anna Möller van het KAD in Wageningen.

Mieren in je tuin

Helpt dat niet of huist een mierenfamilie in je tuin? Dan kun je de mieren dwarsbomen simpelweg door het planten van bloemen. Dat klinkt als een sprookje, maar voor de mieren is het dat zeker niet. Zij hebben een sterk reukvermogen. Vooral goudsbloemen, afrikaantjes, kruidnagel, knoflook en bieslook vinden ze enorm stinken. Zo erg dat ze weleens eieren kunnen kiezen voor hun geld. Die leggen ze dan hopelijk elders.
Mochten ze dat niet doen, dan moet je met zwaarder geschut komen. De ene soort laat zich makkelijker bestrijden dan de andere soort, legt de mierenexpert uit. "Giet kokend water in het nest", tipt ze. "Haal eerst eventuele tegels weg, om bij het nest te komen. Koningin mier wordt beschermd in kamers. En juist haar wil je hebben." Want zonder koningin, geen babymiertjes. Ook met een onkruidbrander kun je mieren goed bestrijden.

Laatste redmiddel

Ben je ten einde raad? Dan is Mierengif een laatste redmiddel. "Dat lijkt in eerste instantie goed te werken. Maar mieren zijn slimme organismen die dat soort bestrijdingsmiddelen goed kunnen ontwijken. Dan zie je dat ze opeens opduiken bij de buren." Ook het gebruik van azijn en chloorproducten in de tuin, raadt ze af. "Behalve dat ze slecht zijn voor het milieu, is niet bewezen dat ze doeltreffend zijn tegen de mier."

Eet ze op

In de graslanden en regenwouden van Zuid- en Midden-Amerika wordt de mier ook heel effectief en natuurlijk bestreden, Daar lusten miereneters van de marcherende mieren wel pap. Helaas komt de miereneter van nature niet in Nederland voor. En mag je het dier met de 60 centimeter lange tong ook niet als huishoudelijke hulp houden.
Ook gaven lezers van Omroep Gelderland eerder een (mieren)hoop tips: