Stedendriehoek / Arnhem en omstreken

Kijk welke dieren er allemaal door deze dassenpijp gaan

Ook vossen gaan door de dassenpijp
© Natuurmonumenten
UDDEL - Eén dassenpijp op de Zuidwest-Veluwe wordt druk bezocht. Vorige week publiceerden we beelden van een das en een wolf die door deze pijp gingen, maar uit nieuwe beelden blijkt dat er nog genoeg andere soorten doorheen gaan.
Boswachter Frank Theunissen heeft verschillende wildcamera's geplaatst op de Zuidwest-Veluwe. Een van die camera's staat bij een dassenpijp in een zwijnenwerend raster. Dat raster is bedoeld om zwijnen tegen te houden, zodat ze de landbouwgrond in het naastgelegen gebied niet omploegen.
Zwijnen kunnen er niet overheen, maar herten, reeën en wolven lukt het makkelijk. Zij kunnen zich dus vrij bewegen tussen de gebieden. "Herten mogen er wel komen, maar zwijnen zetten de boel op de kop", legt Theunissen uit. Om kleine dieren door te laten, heeft Natuurmonumenten een dassenpijp geplaatst. Dan kunnen er nog meer soorten doorheen.
Kijk hoe dieren dankbaar gebruikmaken van de dassenpijp:
Dieren maken dankbaar gebruik van dassenpijp
De video is een compilatie van beelden van drie weken. De boswachter maakte er wel een selectie in omdat er zoveel dassen op de beelden te zien waren. Grappend: "Er lopen wel 200.000 dassen doorheen, ze gebruiken hem heel veel." Het officiële aantal ligt op 20-25 dassen per week.
Omdat Theunissen zoveel dassen ziet, begint hij hen ook individueel te herkennen. "Het is een dassenfamilie die gebruikmaakt van de pijp, die ligt op een route. Ik zag ook eens een das die een poot miste, daarna heb ik die niet meer gezien." Het is onduidelijk wat er met dat dier is gebeurd.

Wolf door dassenpijp

In dit artikel lees je meer over de manke wolvin die door deze dassenpijp kruipt. Daar lees je ook dat het al langer bekend was dat wolven zich door een krappe opening kunnen wurmen.