Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

'Ik ben een geluksvogel', boswachter vangt bijzonder beestje op camera

De zwarte ooievaar.
© Frank Theunissen
EDE - Boswachter Frank Theunissen 'vangt' een zeldzame vogel op zijn wildcamera op de Zuidwest-Veluwe. Het is een zwarte ooievaar: een zwarte versie van de witte ooievaars die we vaker zien.
Meestal deelt de boswachter video's van zoogdieren. Geregeld zien we beelden van drinkende zwijnen en badderende edelherten, maar deze keer koos hij voor een vogel.

Doortrekkers

Hij zegt daarover: "Zwarte ooievaars zijn doortrekkers en passeren in deze tijd van het jaar Nederland. Als er dan een volwassen exemplaar al voedsel zoekend voor je camera langsloopt, ben je een geluksvogel."
Zwarte ooievaar gefilmd door wildcamera
Een zwarte ooievaar zien is voor de meeste vogelaars een mooi moment.

Een 'zwooi'

Hoe deze soort in vogelaarstaal wordt genoemd? Een zwooi. ‘Zwooi’ is een afkorting voor zwarte ooievaar. Veel vogelaars korten soortnamen af zodat ze geen tijd verspillen aan het volledig uittypen of uitspreken van de soortnaam. Want voor je het weet is de vogel gevlogen.
Dat geldt ook voor de zwarte ooievaar. Hoewel sommige zwarte ooievaars hier blijven hangen, vliegt de meerderheid snel het land weer uit. Richting Denemarken of Tsjechië, waar ze vaak broeden.