Gelderse Vallei

Wildplukker over de paardenbloem: 'Geen onkruid, maar superfood'

Dit is een 'superfood', zegt wildplukker Annemarie.
© Silas Stein/DPA
STROE - Soep, pesto en zelfs jam van paardenbloemen. Misschien niet het eerste waar je aan denkt als je het gele bloemetje in de berm ziet staan, maar volgens wildplukker Annemarie van der Meer uit Stroe kun je van alles met het onkruid. "De paardenbloem is eigenlijk een superfood."
Annemarie at afgelopen weekend nog gefrituurde paardenbloemen samen met een groepje cursisten. "Na het plukken hebben we ze gewassen met water. Je laat ze daarna even in een schaal met zout staan, want dan komen eventuele beestjes bovendrijven. Dan even afspoelen, de bloem deppen in het meel en dan frituren. Heel lekker."

Superfood

En je kunt nog veel meer met het gele bloemetje, de steel en zelfs het groene blad zijn eetbaar. Annemarie: "Je kunt de paardenbloem rauw en gekookt eten. Denk aan een stamppotgerecht, een pesto of doe het door de soep. Maar je kunt er ook goed thee van trekken. Het is wel belangrijk om de bloem goed te wassen voordat je hem verwerkt."
In veel eetbaar onkruid, en dus ook in de paardenbloem, zitten veel vitaminen en mineralen, zegt Annemarie. "Denk aan vitamine B, C en D. Maar ook ijzer, kalium en calcium. De paardenbloem heeft ook een heilzame werking: het verlicht spierpijn. Maar zoals voor alles geldt: eet er niet te veel van en wissel het af met andere voeding."
Annemarie van der Meer.
© eigen foto

Beetje bitter

Annemarie omschrijft de smaak ervan als zoetig. In ieder geval de bloem. "Aan het blad zit niet zo veel smaak, dat kun je dus ook makkelijk verwerken. De steel smaakt een beetje bitter."
Het is wel van belang dat je de bloemen op de goede plek plukt. "Zoek paardenbloemen die niet direct in of naast een weiland staan. Dan bestaat de kans dat er verdelgingsmiddel op zit. Ook in een berm langs een drukke weg is geen goed idee, vanwege de uitlaatgassen." Ook paardenbloemen op plekken waar honden plassen kun je beter laten staan.
Chef-kok Nel Schellekens raadt aan om tijdens het plukken van de paardenbloemen handschoentjes te dragen. "Er zit veel kleurstof in bloemen en bij het plukken komt dit op je handen terecht. Als je geen handschoenen draagt kunnen je handen een aantal dagen echt geel zijn en dit krijg je er niet zomaar vanaf."

Kooktips

Nel roept net als Annemarie op om de paardenbloemen vooral niet in de GFT-container te gooien. "Je kunt van de bloemen een heerlijke honing zonder bijen maken. Ook is het lekker om de bloemblaadjes door je koekbeslag heen te doen. Dan krijg je heel aromatisch mooi gebakken bloemenkoekjes."
Ze zegt ook dat het mogelijk is om je eigen kappertjes te maken van de knoppen van de paardenbloem. "Je verzamelt alle paardenbloemknoppen en stopt ze een nachtje in water met zout. De volgende dag spoel je alles goed af en maak je azijn warm. Hier voeg je de bloemknoppen en wat zout aan toe. Vervolgens laat je dit een paar weken staan en dan heb je waanzinnig lekkere kappertjes van paardenbloemknoppen."

Giftige dubbelganger

Wildplukker Annemarie wil nog als tip meegeven dat je echt goed moet opletten of je daadwerkelijk de paardenbloem te pakken hebt als je de natuur ingaat, en niet een dubbelganger.
"Biggenkruid en jacobskruiskruid lijken op paardenbloemen, maar zijn giftig. Dus check echt goed of de steel hol is van binnen, of de bloem geel is en het typische blad eraan zit. Als je wilt beginnen met wildplukken, raad ik aan om te starten met brandnetel of weegbree. Wel wat saaier, maar veiliger om mee te beginnen."